Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ RHCP, TI;

ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ RHCP, TI;
Ας μην κρυβόμαστε. Για τις ορδές που θα συρρεύσουν τον Σεπτέμβρη στο ΟΑΚΑ, οι Red Hot Chili Peppers είναι «εκείνοι που λένε το "Californication", το "By The Way", το "Otherside" και το "Can’t Stop". (Άντε και το "Give It Away" και το "Under The Bridge" – «τα παλιά»). Η αλήθεια είναι πως οι Peppers έχουν γράψει πολύ περισσότερα τραγούδια, πολύ λιγότερο «φιλικά» για το αυτί του mainstream κοινού, αλλά ιδιαίτερα influential και πως η μπάντα θεωρείται από τους ιδρυτές του σύγχρονου funk rock και funk metal.

Με κιθαρίστα τον Hillel Slovak – κολλητός του frontman Anthony Kiedis και ένα από τα ιδρυτικά μέλη των RHCP, που έχασε τη ζωή του από ναρκωτικά το 1988 στα 26 του- οι Peppers εξάλλου κυκλοφόρησαν δύο άλμπουμ (είχε πρηγηθεί και το ντεμπούτο τους το ’84) πριν ενώσουν δυνάμεις με τον John Frusciante και γράψουν το “Mother’s Milk” – the rest is history.

Η σύνθεση της μπάντας άλλαξε πολλές φορές, ο Frusciante (δυστυχώς) έφυγε, ξαναγύρισε, (δυστυχώς) ξαναέφυγε ένα όμως έμεινε το ίδιο, το πιο χαρακτηριστικό και διαχρονικό στοιχείο στον ήχο των Peppers ίσως: το μπάσο του Flea (ακούστε π..χ την μπασογραμμή στο "Blackwoods" από το 3ο τους άλμπουμ “The Uplift Mofo Party Plan”). Πολλοί προσπάθησαν να το αντιγράψουν, κανείς δεν τα κατάφερε τόσο καλά.

Ψάχνοντας online να βρω ποιά συγκροτήματα επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από τους RHCP, διάβασα σχεδόν παντού το όνομα των Incubus, έμαθα ότι ο Kiedis δεν θέλει να βλέπει μπροστά του τον Mike Patton (τραγουδιστή των Faith No More αλλά και των Mr. Bungle, που ήταν η αιτία του κακού), άκουσα για πρώτη φορά Fishbone, Primus και Infectious Grooves, αλλά πέρα από bands που έκαναν (μια κάποια) επιτυχία κυρίως στα 90s, δεν μπορούσα με τίποτα να σκεφτώ κάποιο όνομα του σήμερα που να το ακούς και να λες «είναι προφανές, θυμίζουν Peppers».

Και μετά πέτυχα την εξής Yahoo Answer στην ερώτηση “Bands that sound like the Red Hot Chili Peppers?”: “This is obvious. There is none. and I'm dead serious. The Red Hot Chili Peppers are one of a kind, they cannot be replicated and you won't find anything else like it.” Εμένα, τουλάχιστον, με κάλυψε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου