Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

H ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ: RED HOT CHILI PEPPERS - "CALIFORNICATION"


http://www.jumpingfish.gr/uploads/photos/main/californication-cover.jpg

Ποια ήταν τα τελευταία λόγια που είπε το lifestyle ξεψυχώντας; Σε ποιο σημείο στα ανοιχτά στο πέλαγος βυθίστηκαν τα κότερα με τα όνειρα μετά την κρίση (τη γνωστή και τη νευρική μαζί); Και, διάολε, πόσο θα πληρώνουμε ακόμη; Tα έλεγε όλα αυτά ο Anthony Kiedis πριν καμιά δωδεκαριά χρόνια, και δεν τον άκουγε κανείς. Όλοι βέβαια τον άκουγαν αλλά έκαναν πως δεν ακούν.

Το “Californication”, που κυκλοφόρησε σαν single τον Ιούνιο του 2000 σε παραγωγή Rick Rubin, έμελλε να γίνει ένα από τα πιο τραγούδια που «έδεσαν» για μια αιωνιότητα με τους Red Hot Chili Peppers και το funk rock γενικότερα, και το ροκ όλο, με το οποίο εξάλλου η Καλιφόρνια έχει μια σχέση μεγάλη, από τους Beach Boys ως τους Beach House, με πάρα πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς, σταθερό σημείο της pop culture, με ωραίο επίσης ηλιοβασίλεμα. Και με ό,τι σημαίνουν όλα αυτά, στον τρόπο ζωής, στην φιλολογία του Hollywood, στις λεωφόρους με τα τσακισμένα όνειρα.

"Dream of Californication"
Eίναι τόσο όμορφη όσο δεν μπορεί να φανταστεί κανείς, μια Barbie στις σωστές σοκολατί αποχρώσεις. Lipgloss που λάμπει στον ήλιο, μαύρα γυαλιά που κρύβουν καποια ανήσυχη σκέψη. Ανήσυχη σκέψη; Μακριά από εδώ. “Μήπως είναι ρυτίδα;” σκέφτεται η Barbie. Όχι, μόνο μαύρη σκέψη. Πάει κιόλας , πέρασε. Στο επόμενο πλάνο, θα είναι η σταρ. Αν δεν συμβεί αυτό -χτύπα ξύλο!- θα πέσει σε κατάθλιψη (δεύτερη μαύρη σκέψη;) Alarm! Πάνω στην ώρα θα έρθουν ενισχύσεις, τα καινούργια χρώματα στα βερνίκια νυχιών. Έντονα, σαν το κοραλί της Καλοφόρνια.

"Marry me girl, be my ferry to the world/Be my very own constellation"
Love και information. Mάθε τα όλα, λοιπόν. Σε αφορούν. Συμβουλές για μια καλή ζωή, σχεδιασμένη αποκλειστικά για σένα, διαθέσιμη σε πακέτα προσφοράς. Μη με ξυπνάς, ονειρεύομαι.

"It’s understood that Hollywood sells Californication"...
...φτάνει να πληρώσεις τον πλαστικό χειρουργό. Και έναν καλό δικηγόρο και έναν ατζέντη που θα του λες τα μυστικά σου και εκείνος τα δικά του. Σαν τον Hank Moody (βλέπε "Californication", τη σειρά) το επόμενο πρωί. Kαι το επόμενο. Πρώτα ζούμε, κι ύστερα γράφουμε … Λίγος σαρκασμός δεν βλάπτει. Ειδικά αν είναι η δική σου σειρά να το έχεις το παιδί για το σαββατοκύριακο.

"Space may be the final frontier/But it's made in a Hollywood basement"
Το Διάστημα – έλεγε το “Star Trek”– είναι το τελικό σύνορο, αλλά από κάπου πρέπει να αρχίζεις. Στην πορεία , βλέπεις , οι Peppers διακτινίστηκαν στην σφαίρα των σούπερ γκρουπ, κάπου στο δρόμο ξεφορτώθηκαν το καλιφορνέζικο όνειρο και σερφάρουν αμέριμνοι σε κύματα μουσικής. Survivors από το δολοφονικό ροκ των 90s.

Ο Kurt Cobain έφυγε άδοξα, ο Μajor Tom έκανε στροφή τελευταία στιγμή και δεν πάτησε ποτέ στη Γη. Ο Brett Easton Ellis άφησε τον Αmerican Psycho να θαυμάζει τις πιστωτικές τους κάρτες και εμάς όλους να πληρώνουμε το χρέος που μας φόρτωσε. Στο τέλος έγραψε ‘no exit” αλλά, με το Califοrnication και τους Peppers εκεί έξω να τα λένε ακόμη, υπάρχει σίγουρα έξοδος και μυστικό μονοπάτι. Δε μασάμε, απολαμβάνουμε το ηλιοβασίλεμα.







jumping fish

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου