Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

ΤΑ ΠΙΟ ΖΟΥΜΕΡΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΤΩΝ RED HOT CHILI PEPPERS


Οι Red Hot Chili Peppers, αρκετές φορές από το ξεκίνημά τους μέχρι σήμερα, έχουν απασχολήσει τον μουσικό Tύπο και έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον του κοινού τους και για άλλους λόγους εκτός από τη μουσική και τα τραγούδια τους. Μπορεί με το ομότιτλο ντεμπούτο τους το '84 να έθεσαν τα θεμέλια για τη μακροχρόνια πορεία τους και για τη δημιουργία ενός νέου είδους μουσικής αλλά ήδη από το '83 είχαν καταφέρει να τραβήξουν την προσοχή μόνο με τις εμφανίσεις τους.

ΤΙ ΧΩΡΑΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΛΤΣΑ;
Η αρχή έγινε στο στριπτιζάδικο Kit Cat Club όταν ύστερα από πέντε τραγούδια, αυτό ήταν όλο κι όλο το υλικό τους, επέστρεψαν στη σκηνή γυμνοί φορώντας μόνο μια κάλτσα στο επίμαχο σημείο. Από τότε η λεγόμενη “sock tube” έγινε σήμα κατατεθέν τους. Κλασική παραμένει η φωτογραφία του EΡ “Abbey Road” που ως άλλοι Beatles διασχίζουν το δρόμο μόνο με την αγαπημένη τους κάλτσα. Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν αποδείξει ότι αγαπάνε να είναι γυμνοί ή να δείχνουν τουλάχιστον ένα μέρος αυτών που μόνο οι σύντροφοί τους θα έπρεπε να γνωρίζουν. Ο Flea έχει πάει ένα βήμα μπροστά το “ξεγύμνωμα”-του-καλλιτέχνη-μπροστά-στο κοινό-του παίζοντας μόνο με το εσώρουχό του ή ακόμα και ολόγυμνος, ενώ το '95 ο ντράμερ Chad Smith σε μια φωτογράφηση της μπάντας δεν είχε κανένα πρόβλημα να μας δείξει από που βγαίνουν τα παιδιά. Το παράδειγμά του το έχει ακολουθήσει και ο Frusciante σε δική του φωτογράφηση.

RED AND DRUGS AND ROCK 'N' ROLL
Τα ναρκωτικά είχαν κυρίαρχο ρόλο στην πορεία των RHCP με αποκορύφωμα τον θάνατο του πρώτου κιθαρίστα τους, Hillel Slovak, το '88. Όλα τα μέλη ήταν για μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα χρήστες σκληρών ναρκωτικών με αποτέλεσμα πολλές φορές το συγκρότημα να φτάσει στα όρια της διάλυσης. Ο Anthony Kiedis περιγράφει στην αυτοβιογραφία του με λεπτομέρειες την εξάρτησή του και το πως ξεκίνησε στην ηλικία των 11 (!) μαζί με τον πατέρα του. Ο Frusciante μετά την αποχώρησή του το '92 πέρασε μια αυτοκαταστροφική πενταετία εξάρτησης κινδυνεύοντας να χάσει τη ζωή του ουκ ολίγες φορές, μεταξύ αυτών και σε μία φωτιά, μέχρι να καταφέρει να σταθεί στα πόδια του, με τη βοήθεια των φίλων του, συμπεριλαμβανομένου και του Flea και να επιστρέψει τελικά στη θέση του κιθαρίστα των Peppers ύστερα από τον εξοστρακισμό του, επίσης εξαρτημένου, Dave Νavarro το '98.

Ο FLEA ΣΤΙΣ ΤΕΛΕYTΑΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ RIVER PHOENIX
Στα όρια του αστικού μύθου κινείται ο ρόλος που έπαιξε ο Flea στο θάνατο του διάσημου ηθοποιού και φίλου του River Phoenix το '93 έξω από το club του Johnny Depp, Viper Room. Εκείνο το βράδυ ήταν προγραμματισμένο να εμφανιστούν μαζί στη σκηνή του club, νωρίτερα ο Phoenix μαζί με φίλους του έκανε χρήση ναρκωτικών στην τουαλέτα του μαγαζιού, χωρίς να είναι σίγουρο ότι ήταν μαζί του και ο Flea. Το σίγουρο είναι ότι τη στιγμή που ο Phoenix κατέρρευσε έξω από το μαγαζί ο Flea ήταν στη σκηνή παίζοντας μαζί με τον Johnny Depp. Μόλις έμαθε τι έγινε έτρεξε έξω και συνόδευσε με το ασθενοφόρο τον Phoenix στο νοσοκομείο όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Το '95 ο Flea έγραψε για τον φίλο του το τραγούδι “Transcending” έτσι όπως ακούγεται στο άλμπουμ “One Hot Minute”.

ΦΙΛΑ ΜΕ ΑΚΟΜΑ, ΑΠΟ ΤΟΝ ANTHONY KIEDIS KAI TON DAVE NAVARO
Σε αυτό το άλμπουμ ακούγεται και το τραγούδι “Warped”. Ο βασικός λόγος που θυμούνται όλοι το συγκεκριμένο τραγούδι είναι το video clip του. Σε αυτό ο Kiedis δίνει ένα παθιασμένο φιλί στον Navarro όμοιο με το φιλί που είχε δώσει στον Eddie Vedder το '93 στα βραβεία του MTV. Ο ίδιος ο Navarro είχε παραδεχτεί ότι έχει δοκιμάσει να πάει και με άντρες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι gay. Από την άλλη ο Kiedis, δεν έχει αναφερθεί ποτέ στο συγκεκριμένο ζήτημα αν και δεν είχε ποτέ πρόβλημα να μιλάει για την ερωτική του ζωή. Μέρος αυτής υπήρξε και η Madonna στα μέσα της δεκαετίας του '90. Αξέχαστη θα μείνει η κοινή τους εμφάνιση και ερμηνεία του “Lady Is A Tramp” έχοντας το ίδιο μακιγιάζ και φορώντας τα ίδια ρούχα και εσώρουχα.

ΚΑΥΤΟ ENCORE

Μια από τις πιο άδικες επιθέσεις που έχουν υποστεί οι RHCP από τα media ήταν το 1999 ύστερα από την κλιμάκωση των βίαιων επεισοδίων κατά τη διάρκεια του Woodstock 99. Στο φινάλε της εμφάνισης των Peppers και κατά τη διάρκεια του “Under The Bridge” είχε προγραμματιστεί μια διαμαρτυρία με κεριά που είχε σαν αποτέλεσμα να πιάσουν φωτιά τα εκατοντάδες σκουπίδια που ήταν πεταμένα. Οι Peppers εμφανίστηκαν στη σκηνή για encore παίζοντας το “Fire” του Jimi Hendrix και κατηγορήθηκαν ότι ενθάρρυναν το πλήθος να συνεχίσει με τα γνωστά αποτελέσματα. Ο Kiedis στην αυτοβιογραφία του αρνείται ότι οι Peppers έπαιξαν ρόλο στα επεισόδια και αναφέρει ότι στα παρασκήνια η αδερφή του Hendrix τούς ζήτησε να παίξουν το τραγούδι για να τιμήσουν τον αδερφό της επειδή το είχαν διασκευάσει και οι ίδιοι παλαιότερα στο “Mother's Milk”.

SUING CALIFORNICATION
Τη μόνη φορά που οι RHCP ασχολήθηκαν με πνευματικά δικαιώματα ήταν το 2007 όταν έκαναν μήνυση στο δίκτυο που προβάλει τη σειρά “Californication” με τον David Duchovny. Τους κατηγόρησαν ότι χρησιμοποίησαν τον τίτλο του ομότιτλου άλμπουμ και τραγουδιού τους χωρίς την άδειά τους παραπλανώντας το κοινό για εμπορικό όφελος. Από τη μεριά του το δίκτυο ανέφερε ότι ο όρος 'californication' δεν είναι δημιούργημα των Peppers και υπήρχε ήδη από τη δεκαετία του '70. Μέχρι σήμερα πάντως η αντιδικία δεν έχει φτάσει στο τέλος της.

DANI 'Η PETTY;
Θέμα με την αυθεντικότητα παραλίγο να δημιουργηθεί και με το τραγούδι “Dani California” το 2006. Δύο ραδιοφωνικοί παραγωγοί ανέφεραν ότι το τραγούδι έχει ύποπτα παρόμοια μελωδία, ρυθμό και στίχους με το τραγούδι του Tom Petty Mary Jane's Last Dance”. Το όλο ζήτημα λύθηκε γρήγορα όταν ο ίδιος ο Petty σε συνέντευξή του είπε ότι πολλά τραγούδια του ροκ ακούγονται παρόμοια και δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε.


Όπως και να έχει και ό,τι και να κάνουν οι Red Hot Chili Peppers είναι ένα συγκρότημα που θα παραμείνει στην ιστορία κυρίως για τη μουσική του και αυτό είναι το ευτύχημα για εμάς, όλα τα άλλα απλώς ενισχύουν τον μύθο τους.

jumpingfish.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου