Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

FLEA, O ΕΞΩΓΗΙΝΟΣ






Έχει παίξει με τον Jeff Bridges στο “The Big Lebowski” και θα ήταν μεγάλο αστέρι στην τρομπέτα. Aν δεν ήταν ο Flea. Που αν δεν ήταν ο Flea, oι Red Hot Chili Peppers, δεν θα ήταν αυτό που είναι. Αλλά, τι είναι ο Flea; Και πόσα μπορούμε να ξέρουμε – ή ελπίζουμε να μάθουμε γι΄ αυτόν πριν έρθει το μεγάλο διαστημόπλοιο και τον πάρει πάλι πίσω στον πλανήτη του.

Ο Flea εμφανίστηκε πρώτη φορά στη Γη, στο Νότιο Ημισφαίριο, στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στη Μελβούρνη ως γιος ψαρά, τον οποίο και ακολούθησε στα νερά του Μεγάλου Μήλου, όταν ο πατέρας αναζήτησε νέα δουλειά και μεγαλύτερα ψάρια. Τότε, μάλιστα, δεν τον έλεγαν Flea, αλλά μικρό Μάικλ Πίτερ Μπάλζαρι. Και η αλήθεια είναι πως δεν θα είχαμε ακούσει πολλά γι’ αυτόν, αν μετά τον χωρισμό η μητέρα του δεν παντρευόταν τον τζαζ μουσικό Walter Abdul Urban κάτι που, όπως φαίνεται, έσπειρε στην αγνή ψυχή του Μάικλ Πίτερ αγάπη για την τζαζ, τα λουλούδια και τη μαρμελάδα κεράσι στρωμένη σε φέτες ψωμιού με δημητριακά.

Η γνωριμία του με τον Antony Kiedis ενώ ήταν ακόμη οι δυο τους ανήσυχα νιάτα στην Καλιφόρνια εξελίχθηκε σε αυτό που ωρίμασε σαν ροκ φαινόμενο, ενώ το funk άρχισε να ρέει άφθονο γύρω, ειδικά όταν ένας άλλος διάσημος εξωγήινος, ο George Clinton, παίρνοντας προφανώς εντολή από out there τους πλησίασε με το ‘πρόσχημα’ συνεργασίας για συμπληρωματικές ενέργειες του αρχικού γαλαξιακού προγράμματος.

Πολύ γρήγορα έγινε αντιληπτό πως οι ασυνήθιστες και εντυπωσιακές ικανότητες του Flea στο μπάσο δεν θα μπορούσαν να περιοριστούν μόνο στην επικράτεια των Red Hot Chili Peppers όσο Κόκκινα και Καυτά να ήταν τα έργα τους. Στα μάτια του κόσμου το μινιμαλιστικό, ευφυές και σπάνιας ιδιοσυγκρασίας παίξιμό του αποκάλυπτε τις διασυνδέσεις του με άλλες μορφές ζωής. Αυτά σε συνδυασμό με την απροσδιόριστη συμπεριφορά του στη σκηνή –που πολλοί λάτρεψαν και ελάχιστοι ακολούθησαν– προφανώς οδήγησαν μυστικές υπηρεσίες να σπεύσουν και να καλύψουν όπως-όπως το μυστήριο, αναγνωρίζοντάς του, παράλληλα (για να λέμε και την αλήθεια) τον τίτλο του καλύτερου μπασίστα- και την είσοδο των Peppers στο Rock n Roll Hall Of Fame (συγχαρητήρια!)

Τίποτε, ωστόσο, δεν μπορούσε να προβλεφθεί. Δυνάμεις άλλες από αυτές που χαρακτηρίζουν το ροκ και το funk καθοδηγούν τις κινήσεις του. Εικαστικά projects και εκπαιδευτικά προγράμματα, και ακόμη περισσότερες ασυνήθιστες ενέργειες σαν την ίδρυση της σχολής Silverlake Conservatory Of Music για νέους μουσικούς. Ενώ άλλοι ροκ σταρ συνηθίζουν να κάνουν διακοπές σε νησιά της Καραϊβικής ή σε κλινικές αποτοξίνωσης, ο Flea παρακολουθεί μαθήματα μουσικής θεωρίας και τζαζ τρομπέτας (κόλλημα) και αν αυτό δεν είναι αρκετό, τρέχει και στο μαραθώνιο του Λος Άντζελες δίνοντας παράλληλα συμβουλές σε επίδοξους μαραθωνοδρόμους. Και όλα αυτά ενώ το περιοδικό Rolling Stone τον ψήφιζε σαν τον δεύτερο καλύτερο μπασίστα όλων των εποχών, μετά τον John Entwistle των Who. Δηλαδή τον πρώτο εν ζωή μπασίστα, αφού ο John είναι ήδη στον παράδεισο.

Σε μια ακόμη εκτός προγράμματος (;) δραστηριότητά του εντοπίζεται σε στενό κύκλο «ποιητών» που επικοινωνούν μουσικά κάτω από το συνθηματικό όνομα Rocketjuice & Τhe Moon –σαφείς διαστημικοί συνειρμοί– με γήινο διαβατήριο που αναγνωρίζει σε αυτό το νέο project του Damon Albarn με τον Τony Allen και την αφεντιά του τον Flea και έναν afro-funk ρυθμό έτοιμο για απογείωση. Ο φάκελος Flea, όχι μόνο δεν έχει κλείσει, αλλά αναμένεται να προσφέρει νέο υλικό για μελέτη. Όσοι θέλουν να δουν το φαινόμενο από κοντά, ας περάσουν από το Ολυμπιακό Στάδιο στις 4 Σεπτεμβρίου. Εκτός και αν το διαστημόπλοιο που λέγαμε περάσει νωρίτερα.

1 σχόλιο:

  1. Flea= LOVE and RESPECT


    Παντως να αναφερω ενα κλασικο λαθος που βλεπω συχνα- ειναι Anthony Kiedis OXI Antony kiedis.

    Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή