Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

RED HOT CHILI PEPPERS 1983-2011


Red Hot Chili Peppers :: Bio και πολιτεία


Tony Flow & the Miraculously Majestic Masters of Mayhem


To 1973 o εντεκάχρονος Anthony Kiedis μετακομίζει από το Grand Rapids του Michigan στο Los Angeles για να ζήσει με τον πατέρα του. Στο Fairfax Highschool γνώριζει έναν αυστραλό που ζει στη Νέα Υόρκη, τον Michael Balzary. Οι Anthony και Michael έγιναν κολλητοί και το 1978(!) έφτιαξαν συγκρότημα με την ονομασία 'Lοs Faces'. Την ίδια χρονική περίοδο στο Fairfax Highschool υπήρχαν άλλοι δύο φίλοι που αγαπούσαν τη μουσική. Ήταν οι Hillel Slovak και Jack Irons, οι οποίοι ντύνονταν σαν τους KISS και περνούσαν την ώρα τους ακούγοντας & παίζοντας μουσική. Οι Hillel και Jack έφτιαξαν συγκρότημα με το όνομα 'Chain Reaction', που μετονομάστηκε αργότερα σε 'What is This?'. Οι Anthony και Michael μπήκαν στο συγκρότημα, ο πρώτος τραγουδούσε κι ο δεύτερος έπαιζε μπάσσο. O Anthony έγραφε ποιήματα και έπαιρνε μαθήματα υποκριτικής και ο Balzary έπαιζε κορνέτα, ενώ τα πρώτα του βήματα στο μπάσσο τα έκανε με την βοήθεια του Hillel Slovak. Παράλληλα, οι Hillel και Michael παροτρίνουν τον Kiedis να προσαρμόζει τα ποιήματα που γράφει σε μουσική. Οι Anthony Kiedis, Michael Balzary, Hillel Slovak και Jack Irons (original line-up των Red Hot Chili Peppers) κάνουν τις πρώτες εμφανίσεις τους υπό το όνομα 'Tony Flow & the Miraculously Majestic Masters of Mayhem'. Επι σκηνής προσθέτουν στοιχεία υποκριτικής και διάφορα άλλα τεχνάσματα (εμφανίζονται γυμνοί μ' ένα κομμάτι σωλήνα μόνο στη μέση) καθορίζοντας το προσωπικό τους στυλ.
Πρωτα βήματα στη δισκογραφία 'Selftitled'(1984), 'Freaky Styley'(1986)

Το 1983 ο Balzary αρχίζει να γίνεται γνωστός ως Flea και το συγκρότημα μετονομάζεται σε 'Red Hot Chili Peppers'. Καταφέρνουν να υπογράψουν συμβόλαιο με την ΕΜΙ, όμως οι Slovak και Irons που διατηρούσαν, ακόμα, το συγκρότημα 'What is This?' και δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα σ αυτό φεύγουν για περιοδία πριν την ηχογράφηση του πρώτου τους album με τους RHCP.



Το selftitled album ηχογραφήθηκε απο τους Kiedis, Flea, Jack Serman(κιθάρα), Cliff Martinez (drums) και κυκλοφόρησε το 1984. Απο πωλήσεις δεν πήγε καθόλου καλά και στα live ήταν αισθητή η απουσία των Slovak και Irons. Η συνεχής διαμάχη μεταξύ των Kiedis, Flea και Serman είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση τού τελευταίου απ' το συγκρότημα και την επιστροφή του Slovak, ο οποίος ήταν ελεύθερος τώρα, αφού το 'What Is This?' μετά από ενα selftitled-single album διαλύθηκε. Λίγο μετά την κυκλοφορία του 2ου album των RHCP, "Freaky Styley" (1986), ο Μartinez αποχωρεί κι επιστρέφει ο Irons. To album πήγε καλύτερα από το πρώτο αλλά και πάλι το συγκρότημα αντιμετώπιζε προβλήματα στην παρουσία του on-stage, κάτι που σύντομα οι τέσσερις τους θα ξεπεράσουν στο επόμενο album. Κάπου εδώ χρονικά εμφανίζονται τα προβλήματα με τα ναρκωτικά σε βαθμό όπου απελύθηκε ο Kiedis από το συγκρότημα με όρο για την επιστροφή του να έχει σταματήσει τη χρήση. Ο Slovak αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα, αλλά προσπαθεί να είναι συνεπής στις ανάγκες του συκροτήματος.

Fairwell Hillel 'UpliftMofo Plan' (1987)

Το 1987 κυκλοφορεί το 'Uplift Mofo Plan', μοναδικό στη δισκογραφία τους που ήγραφήθηκε από τα ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος. Αυτό το album τούς στέλνει σε supporting-tour στην Ευρώπη. Κατα τη διάρκεια της περιοδείας στη γηραία ήπειρο, οι Flea και Kiedis παραμένουν καθαροί από τα ναρκωτικά, όμως η εξάρτηση του Slovak αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για το group, καθώς οι fans ήταν δυσαρεστημένοι από την ερριστική συμπεριφορά και τις κακές εμφανίσεις του Slovak on-stage, o οποίος δεν ήταν συνεργάσιμος και συχνά άφηνε συναυλίες στη μέση. Λίγες μέρες, μετά την επιστροφή τους στην Αμερική, στις 25 Ιουνίου του 1988 ο Hillel, σε ηλικία 26 ετών, βρίσκεται νεκρός από υπερβολική δόση ηρωίνης. Ο Jack Irons μετά από τον θάνατο του καλύτερού του φίλου, αποχώρησε απ το συγκρότημα.




Frusciante the prodigy και ο metalάς Chad 'Mother's Milk'(1988)

Στα τέλη του 1988 ο Kiedis παίρνει εξητήριο από κέντρο αποτοξίνωσης και με τον Flea αποφασίζουν να μην το βάλουν κάτω. Για μικρό διάστημα, παίζουν με τον κιθαρίστα Blackbyrd McKnight των 'P-Funk' και τον drummer DH Peligro των 'Dead Kennedys'. Ο τελευταίος προτείνει στο συγκρότημα ένα παιδί θαύμα: τον 18-χρονο John Frusciante, που εξασκείται 15 ώρες τη μέρα στην κιθάρα. Ο Frusciante ήταν νέος κι ενθουσιώδης και ενδιαφερόταν όσο τίποτα να αντικαταστήσει τον Hillel, δηλώνοντας αργότερα "Their music meant everything to me. Joining the band was like the most fantastic thing on earth." Μετά την ακρόασή του, οι Flea και Kiedis, δεν είχαν καμία αμφιβολία οτι ο Frusciante ήταν ο καταλληλότερος για τη θέση που άφησε Slovak. Το θέμα του drummer, όμως, έμενε ακόμα εκρεμμές για το συγκρότημα. Τρεις εβδομάδες πριν την ηχογράφηση του επόμενου δίσκου τους κι αφού είχαν γίνει πολλές οντισιόν, δεν είχε βρεθεί, ακόμα, ο αντικαταστάτης του Jack Irons. Από αυτή τη δύσκολη θέση, τους έβγαλε μία στενή φίλη που πρότεινε τον έμπειρο drummer, Chad Smith. O τελευταίος παρ όλο που έθεσε περιοριστικούς όρους στην αρχή, τύπου "παιζω μόνο metal" και τους ενδοιασμούς τού Kiedis γι' αυτόν, τελικά o Chad Smith was the one, που συμπλήρωνε το παζλ του πιο αποδοτικού line-up των RHCP, το οποίο συνεχίζει μέχρι και σήμερα άλλοστε! To 1989 οι ανανεωμένοι RHCP ηχογραφούν το "Mother's Milk". Το συγκρότημα με αυτό το album αρχίζει να παίζει στο MTV ενώ κάνουν μεγάλη αίσθηση τα τραγούδια 'Knock me down' και 'Taste the pain' τα οποία έγραψε ο Kiedis για την εξάρτηση από τα ναρκωτικά και το θάνατο του Slovak. Το 'Mother's Milk' θα γίνει ο πρώτος χρυσός δίσκος των Chili Peppers.

First Monster Hit 'Blood Sugar Sex Magik'(1991)

Μετά την εννιάμηνη περιοδία του group για το 'Mother's Milk', οι RHCP είχαν συνειδητοποιήσει ότι ο επόμενος δίσκος τους θα είναι κι ο σημαντικότερος της δισκογραφίας τους. Στράφηκαν έτσι στον Rick Rubin ζητώντας του να αναλάβει την παραγωγή του 4ou album. Το καλοκαίρι του 1991 ο Rubin βρήκε μια μεγάλη αγροτική κατοικία, στους λόφους του Hollywood στο Λος Αντζελες (το οποίο [άσχετο] σύμφωνα με μαρτυρίες ήταν στοιχειωμένο) και αποφασισε να το ενοικιάσει για την ηχογράφηση του album. Οι Kiedis, Flea και Frusciante έμειναν εκεί καθ όλη τη διάρκεια ηχογράφησης του album,σχεδόν ένα μήνα, ενώ ο Chad κάθε βράδυ έπαιρνε τη Harley Davidson του και κοιμόταν σπίτι του(χέστης). O Rubin, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, δεν περιόριζε καθόλου την κιθάρα του Frusciante και άφησε ελεύθετους τους RHCP να πειραματιστούν και τελικά να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Το "Sugar Sex Magik" κυκλοφόρησε στις 24 Σεπτεμβρίου του 1991 απ' τη δισκογραφική Warner Brothers. Το album έκανε πάταγο πουλώντας μόνο στην αμερική 7 εκατομύρια αντίτυπα με hits όπως το 'Give It Away', που κέρδισε βραβείο Grammy 'Best Hard Rock with Vocal' το 1992, και το 'Under the Bridge' το οποίο ήταν το πρώτο single του group μπήκε στα top 10 charts. Ένα χρόνο αργότερα το 'Blood Sugar Sex Magik ήταν το #3 καλύτερο album στην αμερική, πουλώντας παγκοσμίως πάνω απο 10 εκατομύρια albums. Δυστυχώς, η μεγάλη αυτή επιτυχία και τα ναρκωτικά δεν ήταν και λίγα για τον νεαρό Frusciante, που έκαψε φλάτζα, άφησε την περιοδεία του 'Blood Sugar Sex Magik' στη μέση και έπεσε με τα μούτρα στα drugs. Το συγκρότημα ολοκλήρωσε τις εμφανίσεις του με τον κιθαρίστα Arik Marshall που αργότερα αντικαταστάθηκε από τον Jesse Tobias, αλλά κανένας τους δεν ταίριαξε στο συγκρότημα.

Απουσία Frusciante 'One Hot Minute'(1995)

Το 1993 ο Dave Navarro μπήκε στο συγκρότημα έπαιξε με τους RHCP στο Woodstock του '94. Όταν το group, όμως, μπήκε στο studio για την ηχογράφηση του 6ου δίσκου τους, η ασυμβατότητα του Navarro με τα άλλα 3 μέλη ήταν εμφανής. Το "One Hot Minute" κυκλοφόρησε στις 12 Σεπτεμβρίου του 1995 και πέραν του οικείου ήχου funk, punk και jazz είχε metal και psychedelic επιρροές. Οι κριτικές που απέσπασε δεν ήταν καθόλου τιμητικές. Παρ όλ αυτά, το "One Hot Minute" ήταν εμπορική επιτυχία πουλώντας πάνω απο 5 εκατομύρια αντίτυπα, με hits τα 'Warped', 'Aeroplane' και νέο #1 single τη μπαλάντα 'My Friends'.
Το 1997 ήταν για τους RHCP "year of nothing" όπως ανέφερε αργότερα ο Flea. Οι Kiedis και Chad παραλίγο να χάσουν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα και την μοναδική για το 1997 συναυλία τους στην Ιαπωνία την χτύπησε τυφώνας! O Flea ηχογράφησε κάποια solo τα οποία τελικά δεν κυκλοφόρησαν και πήγε περιοδεία με τους 'Jane's Addiction' μαζί με τον Dave, ενώ ο Chad βοήθησε τον Navarro σε ένα solo-project που δούλευε. Παράλληλα ο Kiedis έμενε άπραγος, αφού ήταν τελειωμένος με τα ναρκωτικά..σωστός κομπάρσος ;) αλλά προσπαθούσε κάθε τόσο έκανε προσπάθειες απεξάρτησης, παρακολουθώντας διάφορα προγράμματα. Ο Dave όμως εξαρτιώταν όλο και περισσότερο από την ηρωίνη κι έτσι αποφάσισαν ότι θα έπρεπε να αποχωρήσει από το συγκρότημα πριν να έιναι αργά για όλο το group.

new age 'Californication'(1999)

O Frοο στην περίοδο 1992-1998 είχε ηχογραφήσει μερικά solo που δεν γνώρισαν επιτυχία, έχασε όλα του τα λεφτά , πουλώντας ακόμα και τις κιθάρες του για να αγοράσει ναρκωτικά και είχε πολλά προβλήματα υγείας. Εγχειρήσεις τού άφησαν μόνιμα σημάδια στα χέρια και στη μύτη. Τον ιανουάριο του '98 στα πρόθυρα θανάτου, γράφεται σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης. Ο Flea πρότεινε στον Kiedis να δεχθούν τον Frusciante πίσω στο συγκρότημα και κάπου εκεί συνειδητοποίησαν both, ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ότι καλύτερο για το group. Αρχισαν, έτσι, να τον επισκέπτονται στο κέντρο αποτοξίνωσης που βρισκόταν και ένα-δύο μήνες αφ ότου ο Frusciante πήρε εξιτήριο, ο Flea του ζήτησε επίσημα να επιστρέψει στους RHCP. Άρχισαν ξανά να παίζουν μαζί και όλα έδειχνα τέλεια. O Kiedis αναφερόμενος σε αυτή την περίοδο: "For me that was the defining moment of what would become the next six years of our lives together. That was when I knew that this was the real deal, that the magic was about to happen again."




O Frusciante είχε να παίξει πολλά χρόνια, το ταλέντο του όμως δεν άργησε να βγει κ πάλι στην επιφάνεια. Το 1998 έκαναν τις πρώτες εμφανίσεις τους, ανάμεσα στις οποίες άνοιξαν μία συναυλία των 'Pearl Jam', οι οποίοι τους χάρησαν 20 λεπτά από το δικό τους χρόνο επιπλέον στη σκηνή. Μετά απο σχεδόν ένα χρόνο παραγωγής κυκλοφορεί τον Ιούνιο του 1999 το 'Californication', το οποίο πουλάει πάνω απο 15 εκατομύρια αντίτυπα και γίνεται το καλύτερο album του συγκροτήματος to date. Απο το cd αυτό ξεχώρισαν τα 'Otherside', 'Californication' και 'Scar Tissue'.Το τελευταίο κέρδισε το βραβείο Grammy το 2000 σαν 'Best Rock Song'. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το τραγούδι 'Parallel Universe' μπήκε στα top40 charts χωρίς να έχει κυκλοφορήσει σε single. Στην περιοδεία του 'Calofornication' δίνουν μερικές απ΄ τις μεγαλύτερες συναυλίες τους. Αυτή στη Μόσχα με 200.000 το 1999 και στο περιβόητο όσο και αμφιλεγόμενο Woodstock του ίδιου έτους, όπου οι RHCP ερμήνευσαν το 'Fire' του Jimi Hendrix (το οποίο είχε τραγουδήσει κι ο ίδιος στο Woodstock) και οι θαυμαστές έβαλαν φωτιά σ' ένα συγκρότημα μεγαφώνων στη μέση του συναυλιακού χώρου.

'By the Way'(2001)
Το συγκρότημα επέστρεψε στο studio το 2001 και την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε το "By the Way". Κατα την ηχογράφηση του 9ου album, ο Kiedis ήταν πιο αφιερωμένος από ποτέ στο συγκρότημα προσπαθώντας να απαλλαγεί νου τε και σώματι από την ηρωίνη, που έκοψε οριστικά το 2001. Στην πρώτη, μόλις, εβδομάδα κυκλοφορίας του album πουλήθηκαν 700.000 αντίτυπα με hit-singles όπως 'By the Way', 'The Zephyr Song', 'Can't Stop', 'Dosed' και 'Universally Speaking' το οποίο κυκλοφόρησε μόνο στην ευρώπη σαν single και videoclip. Το 'By the Way' ήταν το πιο μελωδικό album της καριέρας τους ξεφεύγοντας αρκετά από το rap-driven funk που ακολουθούσαν στην υπόλοιπη δισκογραφία τους. Έπειτα ακολούθησαν 18 μήνες περιοδείας.

Flea vs. Froo 'Live in Hyde Park'(2004)

Σε αυτή τη φάση, η μουσική του Frusciante δεν συμπορευόταν σε όλες τις περιπτώσεις με το μπάσο του Flea. Η μελωδικότητα και η αρμονία που χαρακτηρίζουν τα περισσότερα κομμάτια του CD ήταν, κατα πολλούς, προιόν της προσεκτικής και συνεχούς δουλειάς του Frusciante ή οποία δεν ήταν αντίθετη με αυτή του Flea αλλά δημιουργούσε προστριβές, σε βαθμό τέτοιο που ο Flea είχε σχεδιάσει ν αποχωρήσει από το συγκρότημα μετά την περιοδεία στην Αμερική. Σε μία συζήτηση που έγινε από τα 4 μέλη του συγκροτήματος ο Flea πείσθηκε να συνεχίσει την περιοδεία στην Ευρώπη όπως ήταν προγραμματισμένο. Στο tour στην Ευρώπη ο Flea συνειδητοποίησε, ότι δεν είχε έρθει ακόμα η ώρα να αποχωρήσει από το group. To 2003 κυκλοφόρησε ένα Greatest Hits των Chili Peppers και το 2004 η συναυλία στο Hyde Park του Λονδίνου ηχογραφήθηκε και το 1ο live του group "Live in Hyde Park" κυκλοφόρησε μετά απο ενάμισυ μήνα! Οι τρεις συναυλίες των RHCP στο Hyde Park πέρασαν στα ρεκορ ως οι πιο κερδοφόρες συναυλίες που έγιναν ποτέ με κέρδη ύψους 17.000.000 $ ρίχνοντας τους Beatles στο #2 !

Peace and Friendship 'Stadium Arcadium'(2006)

Το 2006 οι Chili Peppers κυκλοφόρησαν το 'Stadium Arcadium'. Συνολικά είχαν ηχογραφήσει 38 τραγούδια, τα οποία σχεδίαζαν να κυκλοφορήσουν σε 3 mini-albums ανα 6 μήνες το καθένα. Το Μάιο του 2006 κυκλοφόρησε, τελικά, το 'Stadium Arcadium', ένα διπλό album περιεκτηκότητας 28 tracks. Είναι το πρώτο album που έκανε ντεμπούτο στο #1 sta US charts (όπου κ παρέμεινε δύο εβδομάδες) στo UK album chart και σε άλλες 25 χώρες, πουλώντας την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του 1.100.000 αντίτυπα παγκοσμίως.
Το 'Stadium Arcadium' ήταν το 1ο cd σε πωλήσεις για το 2006. Τα single 'Dani California', 'Tell Me Baby' και 'Snow (Hey oh)' θα γίνουν #1 στα charts, με τους RHCP να συμπληρώνουν 81 εβδομάδες στο #1 από όλα singles της δισκογραφίας τους. Στα Grammys του 2007 θα σαρώσουν στην κατηγορία Rock Music. Συνολικά το stadium arcadium εφτασε πάνω απο 70 εκατομμύρια πωλησεις παγκοσμίως.
Ακολουθησαν πανω απο 130 συναυλιες στο διαστημα προματαρισματος του stadium arcadium μεχρι τις 26-8-2007 στο Λιντς της Μ.Βρετανιας οπου ηταν και η τελευταια συναυλια με τον John Frusciante ο οποιος στο διαστημα που ακολουθησε εκλεισε την πορτα του στους peppers θελοντας οπως δηλωσε να κανει διαφορετικα πραγματα απο αυτα που ηθελε το συγκροτημα.Τυπικα στα τελη του 2009 εδωσε το οριστικο αντιο στους red hot chili peppers.
Το διαστημα 2008 2010 βρισκει τους πεππερς εντελως στο μηδεν χωρις κανενα σημαδι ζωης , μαλιστα ο Τσαντ Σμιθ και ο Flea βρισκονται σε διαφορετικα projects ενω ο Anthony Kiedis εχει αφοσιωθει στον μικρο του γιο.

 2010-11 The new beggining - <>

Αρχες λοιπον του 2010 βρισκει και επισημα τον Josh Klinghoffer ως τον νεο κιθαριστα των πεππερς
Ηταν ουσιαστικα το αγαπημενο παιδι ολης της μπαντας και συγκεκριμενα του Frusciante αφου ειχαν συνεργαστει στους Ataxia και σε προσωπικους δισκους του τελευταιου.Επισης ηταν μελος της περιοδευτικης ομαδας το 2007 οπου εκανε δευτερη κιθαρα στον John.
Πρωτη εμφανιση των καινουργιων red hot chili peppers ηταν στην στα MusiCares τον Ιανουαριο του 2010 οπου ερμηνευσαν το man needs a maid του Neil Young.
Επειτα απο λιγο καιρο αρχιζει η δημιουργια του νεου δισκου απο τους πεππερς οπου και παλι παραγωγος θα ειναι ο γουρλης Rick Rubin.
Λιγο πριν το καλοκαιρι του 2011 ανακοινωνουν την ημερομηνια κυκλοφοριας οπως και τα κομματια του νεου δισκου
η πρωτη συναυλια που δοθηκε ηταν  στις 27-7-2011 στην Καλιφορνια αναμεσα σε λιγα ατομα.
Στις 30-8-2011 κυκλοφορησε ο νεος δισκος με το ονομα "i'm with you" ενω ειχαν προηγηθει αρκετες συναυλιες και ακολουθησαν ακομη περισσοτερες μεχρι το τελος του 2011
Συγκεκριμενα μεχρι το τελος του 2011 εχουν εμφανιστει πανω απο 50 φορες σε Αμερικη Ευρωπη και Ασια
.
Το I'm with you ειναι ο δεκατος δισκος των red hot chili peppers και μεχρι στιγμης οι πωλησεις πηγαινουν περιφημα
Δυο απο τα κομματια εχουν γινει προς το παρον βιντεο κλιπς The adventures of raine dance maggie , Monarchy of roses που αποτελουν και τα δυο singles...

Τελος μην ξεχναμε βεβαια και το μουσικο γεγονος της δεκαετιας
RED HOT CHILI PEPPERS 4-9-2012 O.A.K.A ATHENS GREECE


NIKOS RHCP RAINDANCE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου